Carles Abellan, xef amb estrella Michelin

Carles Abellan xef

Carles Abellan, Xef amb estrella

El nom de Carles Abellan està vinculat al de xefs tan reconeguts internacionalment com el de Ferran Adrià amb qui va treballar en els primers anys del Bulli, José Andrés o Sergi Arola. Però, també està íntimament lligat a Sabadell ja que va néixer a la nostra ciutat el 27 de juny de 1963. Encara manté una certa relació ja que la família conserva la casa que tenia al carrer d’Indústria. Tot i que actualment gestiona els seus sis restaurants d’èxit a Barcelona amb una plantilla de 150 persones al seu càrrec, se sent tan cuiner com empresari. “Tinc cinquanta xefs però jo els hi dic com s’han de fer les coses. Sense un bon equip això no seria possible”, assegura.

Ens citem amb Carles al seu restaurant La Barra, al número 19 del Passeig de Joan de Borbó de Barcelona, en plena Barceloneta. 
Carles arriba puntual, vestit de negre de cap a peus. És una d’aquelles persones que desprenen energia i vitalitat. Alt, elegant i famolenc ens atén mentre gaudeix d’un menú a base de verdures i peix a la planxa.
Durant l’entrevista ens interromp el xef del local per demanar l’opinió del mestre sobre un nou plat: ostres fumades infusionades amb rocoto. Les tasta, les mira i dóna el seu vist-i-plau amb algun suggeriment. Ho té tot controlat. 
En l’actualitat Carles gestiona sis restaurants d’èxit a Barcelona: Bravo (que tancarà al mes de abril) a l’hotel W (Vela),  ENA by Carles Abellan, tres locals Tapas 24 i La Barra. Per aquest últim li van donar una estrella Michelin a la darrera edició de la Guia. “Quan faig un restaurant et juro que no persegueixo que em donin cap estrella”, confesa. Però el seu nivell mai ha passat inadvertit pels inspectors de la guia vermella que ja li van donar una estrella al 2007 pel Comerç24 que finalment va tancar. “De vegades és necessari fer marxa enrera però només per agafar empenta per poder seguir endavant. Si un restaurant no funciona s’ha de repensar i tornar a començar”, aconsella.
És potser una de les claus de l’èxit? “Per tenir éxit a un restaurant es necessita treballar molt, i envoltar-se d’un bon equip professional. A un restaurant s’han de fer les coses més que bé, molt bé, tenir un servei atent i amable, un bon sumiller, i una excel·lent gastronomia a un bon preu”.
Però, de tot el més important per a ell és l’equip “Avui hi ha més i millors professionals que abans, però també hi ha molta més oferta. Els joves d’avui dia estan millor preparats i tenen tota la informació al seu abast. I si no saben fer una cosa ho poden buscar per internet. Abans havies de trobar la informació en llibres si és que els podies comprar”. 

Sabadell

De la seva infància a Sabadell recorda els viatges que el seu pare feia diàriament a Barcelona amb els Ferrocarrils Catalans per anar a treballar “Tornava al migdia a dinar a casa perquè no podia permetre’s un restaurant”. Per això, quan Carles tenia dos anys es van treslladar a Barcelona on vivien de dilluns a divendres per tornar els caps de setmana a Sabadell.
També té bons records de la discoteca Concor i de les festes amb els amics. Encara conserva amistats de Sabadell “cada setmana ens veiem per esmorzar a la Vinya”.
Algun cop ha pensat en obrir restaurant a casa nostra “però els meus amics m’ho han desaconsellat sempre”, tot i que ofertes ha tingut i en té. “És conegut que el sabadellenc quan surt a un restaurant acostuma a anar a Barcelona, per diversos motius, però és així”, conclou.

Carles Abellan xef al restaurant La Barra de Barcelona